spegeln-logo
Isistaminuten
Isistaminuten2

I sista minuten

OM FILMEN

Technicolor var ett system för färgfilm som i slutet av 30-talet började ge musikaler, äventyr och animerade filmer ett helt nytt skimmer. Under hösten uppmärksammar Spegeln några av dessa mästerverk, något som avslutas med 100-årsjubileet för en av pionjärerna: Walt Disney. Den här kvällen visas Hitchcocks fartfyllda äventyr I sista minuten.

Reklammannen Roger Thornhill förs av misstag bort av utländska agenter. Han lyckas fly och börjar forska i omständigheterna kring sin kidnappning. Snart finner han sig på flykt från både agenter och poliser. Tillsammans med manusförfattaren Ernest Lehman skapade Alfred Hitchcock här sin mest stilistiska thriller - Cary Grant gör en oförglömlig rollprestation där han färdas mellan en rad makalösa scenerier i ett Kalla kriget-suggestivt USA.

I sista minuten hade biopremiär under 50-talets sista höstsuck och framstår sex decennium senare som en perfekt avslutning på det kanske mest älskade filmdecenniet. Hitchcock mejslade fram ett äventyr av det slag som det skulle dröja 20 år till innan vi blev vana vid att uppleva på vita duken.

09 OKTOBER

Bar Deco

20:15

Bar Deco

I sista minuten

Äventyr, Thriller, Klassiker
2h 16min
ENG TAL | EJ TEXT

Vi firar välkända och okända dagar med filmserier och filmpärlor. Och ibland, utan större anledning, vill vi bara visa en tidlös klassiker.

Boka biljett