spegeln
Velvetgold
Velvetgoldmine

Velvet Goldmine

OM FILMEN

Todd Haynes glamrocksklassiker Velvet Goldmine återvänder till duken. Otextad kopia.

Det är tidigt 80-tal. Engelsmannen Arthur Stuart, som arbetar på en tidning i New York, får uppdraget att snoka fram en artikel kring den, sedan tio år tillbaka, försvunna glamrockaren Brian Slade. Slade var den största stjärnan under genrens storhetsperiod och inspirerade tusentals tonåringar att sminka sig och upptäcka sin sexualitet. Det blir en personlig nostalgitripp genom Memory Lane och tillbaka till hans hemland där historien om den beryktade Slade inleddes.

Tillkomsten av Velvet Goldmines huvudkaraktär Slade var inspirerad bland andra av rockstjärnor som David Bowie, Bryan Ferry och Marc Bolan. Regissören Todd Haynes frågade den förstnämnda om tillåtelse att använda hans musik, men fick nej eftersom Bowie planerade att göra en liknande film om glamrockens värld. Istället består soundtracket av artister som Roxy Music, T. Rex, Lou Reed och många fler.

ONSDAG 08 MAJ

Alcazar

20:45

Alcazar

Velvet Goldmine

Musik, Drama
2h 3min
ENG TAL | EJ TEXT

Vi firar välkända och okända dagar med filmserier och filmpärlor. Och ibland, utan större anledning, vill vi bara visa en tidlös klassiker.

Köp biljett
Alcazar 4

Förbeställ mat & dryck

När du köper din biobiljett online har du alltid möjligheten att inkludera mat och dryck från ett handplockat utbud. Genom att göra en förbeställning slipper du stå i kö och kan direkt gå in i biosalongen, så serverar vi dig i biofåtöljen. Vill du beställa mat och dryck på plats, rekommenderar vi dig att vara här senast 20 minuter innan filmen börjar.